Vervangen van uw groepenkast

Vervangen groepenkast

Wilt u de groepenkast/meterkast vervangen en wilt u graag weten wat de kosten zijn? Bij EO e-service bent u aan het juiste adres voor een nieuwe groepenkast. Wij hebben jaren ervaring en nemen de laatste norm in acht tijdens het plaatsen van de groepenkast.

Wanneer een groepenkast vervangen?

Een groepenkast vervangen kan gebeuren om verschillende redenen. Het komt vaak voor dat een groepenkast vervangen wordt omdat er een ingrijpende verbouwing plaats vindt of om de modernisering van een oudere woning. Maar dit zijn niet de enige redenen waarom een groepenkast vervangen wordt. De groepenkast vervangen is in sommige gevallen niet nodig. Bij deze gevallen voldoet uitbreiding van de huidige groepenkast. Bij de volgende punten vindt u verschillende redenen waarom een groepenkast vervangen of uitgebreid dient te worden.

Ouderdom van de huidige groepenkast.

Een reden om de groepenkast te vervangen is omdat de groepenkast sterk verouderd is. De normen voor een groepenkast waren vroeg anders dan tegenwoordig. Dit kan betekenen dat de verouderde groepenkast niet veilig genoeg meer is. Sinds 1975 is het verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Hierdoor zijn woningbranden veroorzaakt door kortsluiting enorm gedaald. De groepenkast vervangen vanwege ouderdom zorgt er dus voor dat de veiligheid gewaarborgd blijft.

Stoppenkast vervangen voor een groepenkast.

In veel oude huizen wordt er nog gebruik gemaakt van de stoppenkast. Een stoppenkast bestaat voornamelijk uit zekeringen. Zekeringen worden ook wel stoppen genoemd. In principe geeft een stoppenkost voldoende bescherming. Uw stoppenkast vervangen voor een groepenkast wordt echter toch aangeraden. Uw stoppenkast vervangen voor een groepenkast brengt veiligheid met zich mee. Een groot verschil tussen een stoppenkast en een groepenkast is namelijk de veiligheid. De groepenkast is veel veiliger dan een stoppenkast waardoor de kans op brand door kortsluiting kleiner is. Uw stoppenkast vervangen door een groepenkast verhoogt naast de veiligheid ook de beschikbaarheid en het gebruiksgemak.

Meer elektrische apparaten in huis.

Wanneer u meer elektrische apparatuur aanschaft moet u er rekening mee houden dat u eventueel extra groepen moet laten plaatsen. Hierbij is de kans groot dat de huidige groepenkast vervangen niet nodig is. Het uitbreiden van de bestaande groepenkast kan voldoende zijn. Een voorbeeld van wanneer u meer groepen dient te laten plaatsen is wanneer u extra stopcontacten in uw woning plaatst. Ook bij het aanschaffen van nieuwe keukenapparatuur is het aannemelijk dat u extra groepen nodig heeft. Keukenapparatuur plaatst u op een aparte groep door het hoge vermogen van de apparatuur.

Overgang op zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen aanschaft kan het zijn dat uw huidige groepenkast vervangen of uitgebreid moet worden. Het is belangrijk dat zonnepanelen goed worden aangesloten om voor het beste rendement te zorgen. Echter is het ook belangrijk voor de veiligheid, bij onjuist aansluiten kan er kortsluiting ontstaan. U dient een omvormer aan te sluiten op een aparte groep in uw groepenkast. Het is mogelijk om deze in de bestaande groepenkast in te bouwen, of om een mini-verdelen te plaatsen naast de huidige groep.

Aanschaf inductie- of keramische kookplaat

Uw groepenkast vervangen of uitbreiden is ook nodig wanneer u een inductiekookplaat of keramische kookplaat heeft aangeschaft. Voor een kookplaat met een vermogen onder de 7300 watt heeft u een fornuisgroep nodig. Bij een kookplaat met een vermogen boven de 7300 watt heeft u een 3-fase fornuisgroep nodige in een 3-fase groepenkast. Een kookplaat met zoveel vermogen valt namelijk onder de term krachtstroom.

Gebruik van krachtstroom.

Wanneer apparatuur een vermogen van meer dan 8000 watt heeft wordt er gesproken van krachtstroom. Deze apparaten hebben een hogere spanning nodig dan de standaard 230 volt. Voorbeelden van apparaten die krachtstroom gebruiken zijn een elektrische waterpomp, jacuzzi en een sauna. In de meeste woningen is geen rekening gehouden met het gebruik van krachtstroom. Deze groepenkast zijn voorzien van 1-fase aansluiting. Voor gebruik van krachtstroom moet de groepenkast vervangen worden door een 3-fase aansluiting.

Een groepenkast vervangen, wat zijn de kosten?

Voor het vangen van de groepenkast werken wij altijd met totaalprijzen. In deze prijs zit dan de groepenkast, overig materiaal, arbeid en btw.
Hierdoor weet u van tevoren waar u aan toe bent.

Veel gestelde vragen

Hoeveel tijd kost het vervangen van een groepenkast?

Het vervangen neemt tussen de 1 en 3 uur in beslag. Dit is afhankelijk van het aantal aan te sluiten groepen en de aanpassingen die nodig zijn aan de bestaande buizen.